Bewoners werken aan verkeersveiligheid, een braderie en een digitaal dorpsplein

Malden – 14 april 2014

Bewoners van de wijk Hoogenhof gaan een aantal verkeersknelpunten in de wijk veiliger maken, organiseren in het najaar een veelzijdige braderie met viswedstrijd voor jong en oud en verbeteren de straatverlichting en de groenvoorziening aan de Zwerfkei.

Dit hebben de wijkbewoners met elkaar afgesproken tijdens de jaarvergadering van het wijkplatform op dinsdag 8 april. In een gemoedelijke en constructieve sfeer bespraken de aanwezigen met elkaar de mogelijkheden voor deze en andere voorgestelde projecten.

Ook de verdere oriëntatie op het ontwikkelen van een digitaal plein, waar ontmoeting tussen bewoners en ruilen van diensten en goederen centraal staan, staat op het verlanglijstje om op te pakken. Per project gaan wijkbewoners in kleine werkgroepjes met elkaar aan de slag. Het succes hangt af van de inzet van hen en van de betrokkenheid en medewerking van andere wijkbewoners. Alle extra medewerking uit de wijk is van harte welkom. Hoe klein of groot ook. Vele handen maken licht werk.

Verkeersknelpunten

Onderzocht wordt hoe de verkeersveiligheid van de kruisingen Broeksingel –Zwerfkei, Vieracker – Grote Loef en de oversteekplaats Kerkplein-Broeksingel kan worden vergroot. Aanpassing van de huidige verkeerssituaties is daarbij belangrijk. Daarnaast zijn de verkeersdeelnemers aan zet om met hun gedrag ook de verkeersregels na te leven. Bewoners in die bewuste omgeving worden opgeroepen samen na te denken over mogelijke oplossingen en dit aan te leveren bij de commissie Verkeer en Veiligheid van het platform. Deze commissie, de gemeente en de wijkbewoners pakken dit vervolgens gezamenlijk verder op.

Bomen en straatverlichting

Overlast door bladval en slechte verlichting door te snel groeiende bomen en te hoge straatlantaarns in de Zwerfkei is een ander project dat wordt opgepakt. Dit is een vervolg op het in 2013 succesvol afgeronde straatverlichtingsproject. Tijdens dat project werden met subsidie en dankzij de investering door de gemeente op diverse plekken in de wijk de verlichting verbeterd. Straatbewoners worden gevraagd om samen met deskundigen verbeteringsvoorstellen aan te dragen bij de gemeente.

Braderie en viswedstrijd

Een suggestie voor een viswedstrijd resulteerde in een levendige dialoog tussen de aanwezige deelnemers over het organiseren van een grootschalig evenement voor jong en oud. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen meedoen met de viswedstrijd, maar aan het hele gezin wordt gedacht. Inspiratie werd opgedaan door een bestaande activiteit in de wijk: schilderen voor kinderen tijdens een borrelmoment voor volwassenen. Een activiteit voor de wijk en met de wijk met als locatie de 2 vijvers en het terrein langs het rode fietspad daartussen. Een zondag in het najaar waarbij goed gekeken wordt naar andere activiteiten in Malden. Mogelijke verbinding met een goed doel, betrekken van organisaties zoals Dichterbij en Plurijn en hoe dit evenement verder muzikaal en creatief kan worden ingevuld. Allemaal zaken waarover een aantal wijkbewoners samen met de activiteitencommissie vorm aan gaan geven.

Digitaal dorpsplein

Een werkgroepje heeft zich georiënteerd op de ontwikkeling van een digitaal platform waarbij op wijkniveau goederen en diensten geruild kunnen worden zonder winstbelang. Tijdens deze oriëntatiefase is gebleken dat het een behoorlijk complex en omvangrijk project is. Animo op wijkniveau is te beperkt. Daarom overweegt men aansluiting op gemeenteniveau binnen het bestaand platform mijnbuurtje. Dat er animo is voor een dergelijk initiatief blijkt uit de vele bestaande digitale platforms en het facebook groepje dat sinds enkele weken actief. De werkgroep heeft een besloten groepje aangemaakt. Hierbinnen kan iedereen binnen malden zijn of haar producten aanbieden om te ruilen of gratis te lenen of op te halen. In vier weken tijd zijn daar al 125 leden op aangesloten. We zoeken een projectleider die dit initiatief kan trekken

Afscheid van de penningmeester

De penningmeester vanaf het eerste uur, Bart de Hingh, nam afscheid en werd door voorzitter Ferd van der Krogt bedankt voor zijn belangrijke bijdrage. Bart heeft er altijd voor gezorgd dat het bestuur met beide voeten op de grond bleef staan. Verder heeft hij zich ingezet voor de reconstructie van het begin van de Boterdijk en voor het weer op de gemeentelijke strooiroute krijgen van het fietspad tussen de Grote Loef en de Boterdijk.

Voor het interactieve deel kwamen ook de gebruikelijke formele zaken aan bod. Zo werd er kort stilgestaan bij projecten die in 2013 zijn opgepakt cq succesvol zijn afgerond. Eveneens het ter goedkeuring voorleggen van het algemeen en financieel jaarverslag over 2013, de begroting en jaarplannen voor 2014. Bestuursvoorzitter Ferd van der Krogt en bestuurslid Jan Fleuren, beiden actief vanaf de oprichting van het wijkplatform verlengden -met toestemming van de aanwezigen- hun bestuurstermijn met 3 jaar.  

Al met al wordt er teruggekeken op een succesvolle avond.

Uw inbreng is gewenst

Bent u na het lezen enthousiast over 1 of een aantal projecten? Wilt u hier over meedenken of op een andere manier een bijdrage aan leveren? Uw inbreng – klein of groot- is van harte welkom. Neem hiervoor contact op met Marijke van Winsum, secretaris@wijkplatformhoogenhof.nl, 024 – 358 04 09.