Het wijkplatform is in november 2007 opgericht. Sindsdien heeft het wijkplatform zich met diverse zaken beziggehouden, zoals verkeer en parkeren, bereikbaarheid en ontsluiting van onze wijk, openbaar groen, grondwatervervuiling, keersluis, geluidsoverlast van A73, behoeften van oudere wijkbewoners aan zorg en ondersteuning op wijkniveau, integratie mindervaliden, hangjongeren, rampenplan, speeltoestellen en honden. Een deel van deze zaken heeft resultaten opgeleverd, een ander deel (nog) niet. Tevens heeft het wijkplatform een Hofmarkt (een hobbymarkt) georganiseerd en diverse activiteiten voor vooral kinderen van de basisschool en hun ouders, zoals voetbaltoernooi, lampionnenoptocht en spelspektakel.
Om nog beter te kunnen inspelen op de wensen van de bewoners van de Hoogenhof hebben we een enquête opgesteld met vragen over de Hoogenhof en het wijkplatform. De ideeën voor de vragen die we hebben gebruikt komen voor het grootste deel uit diverse leefbaarheid enquêtes van gemeenten en woningcorporaties (refenties) en de WMO-enquête van diverse gemeenten waaronder Heumen. De vragen hebben we aangepast aan onze wijksituatie en tevens hebben we speciaal toegespitst op onze wijk enkele vragen toegevoegd.
De meeste vragen gaan over de buurt (de directe leefomgeving), met name over veiligheid, verkeer en parkeren, openbaar groen, speelvoorzieningen, etc. De rest van de vragen gaat over de wijk Hoogenhof, de activiteiten van het wijkplatform en het wijkplatform zelf.
De onderwerpen van het wijkonderzoek zijn gekoppeld aan de organisatiestructuur van het wijkplatform, zoals in onderstaand schema te zien is.
Daarbij wordt meteen duidelijk dat er diverse onderwerpen zijn, die onder meer dan een commissie vallen. De belangrijkste dwarsverbanden daarbij zijn:
• Vervelende voorvallen en misdrijvenzijn uit te splitsen in onderwerpen voor de commissies Grondgebiedzaken, Verkeer & Veiligheid en Zorg & Welzijn.
• Veiligheid heeft zowel fysieke aspecten als sociale aspecten, en valt daarmee zowel binnen het takenpakket van commissie Verkeer & Veiligheid als onder dat van Zorg & Welzijn.
Verder zijn er nog verbanden aan te geven die niet in het schema zijn opgenomen:
• Kanaal – keersluis – grondwateràvallen onder Grondgebiedzaken maar hebben ook veiligheidsaspecten
• Speelvoorzieningenàvallen onder Grondgebiedzaken omdat deze veelal gekoppeld zijn aan het openbaar groen, maar zijn tot nu toe aangepakt door Verkeer & Veiligheid, terwijl ze bij de oprichting van het wijkplatform aan Zorg & Welzijn zijn toebedeeld
Voor elk onderwerp zijn een aantal meerkeuzevragen gebruikt met schalen in 5 stappen lopend van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens of lopend van zeer tevreden tot zeer ontevreden. Neutraal is daarbij steeds het middelste antwoordalternatief (in WMO-enquête is de optie van een neutraal antwoord niet opgenomen.). Elk onderdeel wordt afgesloten met een mogelijkheid om toelichtingen te geven op een of meerdere antwoorden, om suggesties te geven over het onderwerp of om punten te vermelden die niet in het onderzoek aan de orde zijn gekomen.
Naast deze buurt- en wijkvragen stellen we een aantal vragen over de persoonlijke situatie van de respondenten. Dit doen we o.a. omdat mannen anders blijken te oordelen over hun buurt dan vrouwen, ouderen anders dan jongeren, etc. Met de zes-positie postcode kunnen we nagaan wat in welke straat speelt, zonder de exacte adressen te kennen. Op deze manier krijgen wij bruikbare informatie en blijft de anonimiteit van de respondenten gegarandeerd.
Het was mogelijk om de huis-aan-huis verspreide papieren versie van de enquête te retourneren, of men kon via de website van het wijkplatform de enquête online invullen.
Kort samengevat zijn de vragen waarop het wijkonderzoek antwoord moet geven:
- Wat vindt de wijkbewoner van de wijk?
- Wat vindt de wijkbewoner van het wijkplatform?
- Wat moet het wijkplatform aanpakken?
De enquête is bij ongeveer 1050 adressen in de Hoogenhof huis-aan-huis verspreid. Op een deel van deze adressen (ongeveer 35) wonen geen gezinnen of alleenstaanden, maar zijn bedrijven gevestigd (o.a. bedrijven aan Zwerfkei en Dichterbij) of zijn in gebruik door Dichterbij voor begeleid wonen van mindervaliden. De enquête is ingevuld door 266 wijkbewoners. 180 wijkbewoners hebben de papieren versie van de enquête geheel of in sommige gevallen gedeeltelijk ingevuld, de overige respondenten hebben via internet deelgenomen. Van de 1015 huishoudens die de enquête hebben ontvangen, heeft ongeveer een kwart de enquête geretourneerd. In enkele gevallen is door meer dan één persoon per huishouden de enquête (per internet) ingevuld.
- Login om te reageren