Algemeen visverbod Grote Loef

Hengelsportvereniging De Vriendenkring heeft voor onbepaalde tijd een algemeen visverbod ingesteld op de vijver aan de Grote Loef in Malden. De reden hiervoor is een hoge vissterfte onder met name grote karpers.

Dierenarts Michel Abee is secretaris van de vereniging: “Plotselinge vissterfte wordt in Nederland vaker gezien, zeker op afgesloten viswater zoals deze vijver. Wat opvalt is echter dat grotere karpers uitvallen, terwijl er nog kerngezonde karpers worden gevangen en bijvoorbeeld het jonge visbroed van dit jaar gezond en actief is.”

De vereniging, het Waterschap en de Gemeente staan dan ook voor een raadsel. De drie organisaties werken nauw samen om de oorzaak te achterhalen en indien mogelijk weg te nemen.

Abee: “De gestorven vis was allemaal in prima conditie, dus parasitaire infecties en chronische ziekten lijken we te kunnen uitsluiten, maar wat het wel is blijft vooralsnog een raadsel”. Dat er op termijn weer normaal gevist kan worden is zo goed als zeker, omdat de overige vis kerngezond lijkt.

Het visverbod op de Grote Loef is dan ook vooral ingesteld om deze vis zo veel mogelijk de ruimte te geven. In de vijver aan de Korte Loef lijkt op dit moment niets aan de hand en daar mag door sportvissers met de juiste visdocumenten gewoon gevist worden.