De resultaten van de enquête zijn als volgt verwerkt:
We hebben van alle vragen met 4- of 5-punt schalen de percentages van de scores, de gemiddelde scores, en de spreiding op de scores bepaald. Deze resultaten staan per onderwerp in grafieken als in onderstaand voorbeeld.
De grootte van de gekleurde vakken in deze grafieken correspondeert met het aantal inzenders dat de bijbehorende score heeft aangevinkt. De 5 kleuren komen overeen met de 5 punten op de schaal.
Sommige vragen geven een redelijk uniform beeld over alle inzenders, zoals in de vraag over de bereikbaarheid van de woning. Een zeer groot deel van de inzenders is tevreden over de bereikbaarheid van de woning. Dit is visueel te zien aan de grootte van de blauwe balk: 65% van de inzenders is tevreden. Tevredenheid over gladheidsbestrijding laat een beeld zien, waarin de tevredenheid grote verschillen vertoont: het aantal zeer ontevreden, ontevreden en tevreden inzenders is ongeveer even groot. In dit soort gevallen is het interessant na te gaan waar deze verschillen vandaan komen.
Een maat voor de verschillen in beantwoording is de standaarddeviatie van de scores op een vraag. We hebben aan de hand van histogrammen en kaartjes van de scores per gebied gezien dat bij een standaarddeviatie groter dan 0.9 het de moeite waard is om de verschillen nader te onderzoeken.
Het komt ook voor dat specifieke groepen, die in de wijk in de minderheid zijn, zoals ouderen boven de 65 jaar, in hun antwoorden verschillen van de overige inzenders. We hebben met behulp van variantie analyse bekeken in hoeverre er verschillen in beantwoording zijn tussen inzenders van verschillende leeftijd, geslacht, aantal kinderen, en type woning.
De resultaten van de variantie analyse hebben we in grafieken als onderstaand zichtbaar gemaakt. In dit voorbeeld ziet u voor elke leeftijdsgroep de gemiddelde score van die groep. De verschillen tussen de gemiddelden zijn on dit soort vragenlijsten vaak klein. We laten alleen die verschillen zien die statistisch significant zijn en bovendien relevant, omdat er een verklaring voor de bedenken is. Deze grafiek laat zien wat de gemiddelde score van de omkaderde groep is. De kleuren van de balk komen overeen met de kleuren in de overige grafieken en kaartjes.
De samenhang met woonplaats in de wijk hebben we meer visueel gedaan aan de hand van kaartjes, waarop de gemiddelde score per gebied in de wijk is weergeven.
De lijst van vragen met een standaarddeviatie groter dan 0.9, en de methoden van nadere analyse vindt u op de volgende pagina.
De open vragen, of extra commentaar, die de inzenders hebben geleverd, zijn allemaal verzameld, en eerst gerubriceerd naar onderwerp of thema of onderwerp. Uit deze groepen teksten hebben we trends vastgesteld of conclusies getrokken die voor meerdere inzenders gelden. Sommige inzenders hebben uitzonderlijke of opmerkelijke bijdragen of opmerkingen gemaakt, die wij de moeite waard vinden om apart te vermelden.
De volledige lijst van antwoorden op de open vragen is te vinden in dit bestand.
- Login om te reageren